Beretning ved Handelsstandsforeningens Generalforsamling 2014

Bestyrelsens beretning for Farsø Handelsstandsforening 2015

I sin beretning på den årlige generalforsamling i Farsø Handelsstandsforening, sagde formanden, isenkræmmer Jørgen H. Jensen, bl.a.: 

Kære medlemmer

Normalt bruger jeg 1/3 af beretningen på året der gik og 2/3 på nutiden og fremtiden. Beretningen i år er dog en undtagelse. Denne gang er det omvendt. Det skyldes udelukkende, at 2014 var et år i 9640 Farsø, som det er værd at se tilbage på, og mindes mange af de fantastiske ting, som vi lavede sammen!

2014 var det vildeste år i handelsstandsforeningens historie! Aldrig er der sket så mange store ting på én gang! Jeg vil gennemgå mange af de ting, som vi oplevede i 2014, men primært fokusere på de 2 højdepunkter nemlig foreningens 50 års jubilæum og Farsø Rådhuscenters 25 års fødselsdagssalg. Hvis beretningen skulle indeholde alle vore aktiviteter, så ville det blive alt for omfattende.

Året startede ud i januar med det traditionsrige udsalg, hvor de gule ærter de senere år er afløst af 1.000 gratis hotdogs. I februar var der legeland og fastelavn i samarbejde med Dronning Ingrid Hallerne, og i marts kunne Farsø Rådhuscenter så fejre sin 25 års fødselsdag.

Gennem flere år havde butikkerne i centret sparet op til at give fuld gas på alle parametre, og de 4 dage omkring 1. marts, var et overflødighedshorn af aktiviteter. Jeg vil ikke bruge tid på den mad, som blev givet væk, de gaver som blev uddelt, de konkurrencer som blev afholdt og på den musik som blev spillet. Jeg vil blot fremhæve 2 ting, og den største var faktisk også fra en person, som selv har fremhævet 2 ting... vi havde nemlig besøg af Linse Kessler... Aldrig før har der været så mange mennesker i Farsø Rådhuscenter, som da Linse Kessler indtog scenen. Vi havde kunder i alle aldersgrupper og fra alle samfundslag - alle har en holdning til hende, og mere end femtenhundrede personer fik enten en autograf eller et foto med Linse Kessler. Hun var rigtig sød og venlig, og hun blev meget længere tid, end hun egentlig fik penge for, for ingen skulle gå forgæves. Meget professionel.

Den anden jeg vil fremhæve er Chilli Klaus. Lørdag formiddag havde Chilli Klaus sat de 2 bankdirektører, Brian Otte og Ole Kuhr, stævne sammen med chilier fra "den øverste hylde". Begge fik "et par af de gode", og begge fik pludselige svedeture med tårer i øjnene. Præcis som mange af deres kunder har det, når de er sat stævne i banken... Igen var der rigtig mange kunder, og som sagt var de 4 dage den største succes i centerets historie. En kæmpe investering fra centerets butikker, som gav et stort omsætningsløft både inde i og udenfor centeret. Jeg vil dog lige afrunde centerets fødselsdag med, at 3 personer har arbejdet i centret hver dag siden åbningen, nemlig Birthe Nørgaard, Finn Bisgaard og undertegnede, så vi har fortjent retten til at sige "det har vi prøvet...". Én ting vi dog ikke havde lykkedes med tidligere, var en rigtig reklamesøjle op mod hovedgaden. Den står der nu efter mere end 10 års forhandlinger, centerbutikkerne imellem. Nu har vores turister og én dags gæster også mulighed for at finde centret. 

Et par uger efter centerets fødselsdag var der generalforsamling i de 3 samarbejdende foreninger Farsø Erhvervsråd, Farsø Turistforening og Farsø Handelsstandsforening. Vores gæstetaler var Lars Larsen, og han var inviteret til at fortælle om Made in Denmark, som er en turnering på den professionelle European Golftour. Lars fortalte for de fremmødte medlemmer og borgere engageret om sin drøm, om at få Europaturen til Danmark, nærmere betegnet 9640 Farsø. Det kommer jeg ind på lidt senere.

Sidst i marts skulle der være fest igen, og denne gang var det Farsø Handelsstandsforening, som skulle fejres, idet foreningen havde 50 års jubilæum. Planlægningen af denne historiske begivenhed var dog begyndt allerede i 2013, da bestyrelsen havde taget kontakt til Inge Palludan, tidligere mangeårig medarbejder på Farsø Avis. Inge Palludan havde tidligere skrevet en jubilæumsbog for Farsø Vandværk og hun har et indgående kendskab til byen. Derfor var det naturligt, at bede Inge skrive bogen om foreningens historie fra starten i 1964 frem til 2014. Inge pendlede flittigt fra sit hjem i Skive til Farsø, og med stor hjælp fra Lokalhistorisk Arkiv, Farsø Avis, tidligere medlemmer, nuværende mangeårige medlemmer og foreningens arkiver, komponerede hun en fantastisk jubilæumsbog. I den forbindelse vil jeg også gerne sige en stor tak til Fonden for Sparekassen Farsø, som var en meget stor bidragsyder med 50.000,- kroner til denne bog. Uden Fondens medvirken var bogen ikke blevet til!

Lørdag den 29. marts havde foreningen inviteret samtlige tidligere og nuværende medlemmer af handelsstandsforeningen, samt alle vores kunder til bogens udgivelse og en reception for foreningen. Rigtig mange benyttede sig af denne invitation, og hovedparten af de 1.000 trykte bøger blev delt ud. Rigtig mange af bøgerne blev tilmed signeret af bogens forfatter Inge Palludan. Efter butikkernes lukketid kl. 14.00 blev alle tidligere og nuværende medlemmer inviteret på Farsø Hotel. Her var der stor frokost til alle, og både drikkevarerne, talerne og især historierne flød i en lind strøm. Det var virkelig en god og mindeværdig dag for alle de implicerede parter, og alle var enige om, at Farsø Handelsstandsforening gennem alle årene, har været en god forening, som har sat et stort præg på byens udvikling.

Inden vi nåede det næste store arrangement i juni, bød april og maj på påskesalg, Hvede by night med 1.600 solgte hveder, Kagens Dag, cykelløb og Mors Dag. Ingen af disse kunne dog måle sig med Sports By Night den 4. juni. Det ultra idérige bynight udvalg havde virkelig lagt sig i selen, for at overgå sig selv fra 2013. Det burde egentlig ikke kunne lade sig gøre, men jeg er bare nødt til at sige, at det gjorde de... Med flere længder! Jeg nævner bare lige:

Racersimulatorer, racerbil køretur i Ferrari, sundhedscenter, Nimbus, lifte, hole-in-one konkurrence, butikskonkurrencer, gratis safety check, gratis sommerferie pakke, udstilling af plæneklippere, mover plæneklipper, ATV bane, hjemmebygget traktortrækker, sportsklubberne med hver deres indslag, Made In Denmark roadshow, DGI opvisning, transport mellem aktiviteterne i veteranlastbil, golfsimulator i centret og på toppen af dette, hang der hele dagen en helikopter. Udvalget havde nemlig lejet en helikopter, som alle havde mulighed for at prøve i en flyvning henover Farsø by. Og som toppen af kransekagen, havde udvalget også inviteret Danmarks mest kendte milliardær Lars Larsen, som sammen med Vesthimmerlands Kommunes borgmester Knud Kristensen skulle prøve alle aktiviteterne. Begge blev fløjet ind til Farsø i helikopteren fra Hornum Airport, og hele aftenen fløj de mellem alle aktiviteterne - godt nok ved jorden, inden helikopteren igen fløj dem tilbage til Hornum. Man kan roligt sige, at sports by night var en gigantisk succes, og vi er mange, som er spændte på, hvad udvalget finder på her i 2015.

Juli måned bød igen på vores succes tema Hot Summer hver mandag frem til kl. 21.00.

Den første mandag stod i golfens tegn med Made in Farsø, puttebane, krolf, stigegolf samt en konkurrence mellem kommunens 4 golfklubber, Hvalpsund Golfklub, Løgstør Golfklub, Aars Golfklub og Himmerland Golfklub.

Den anden mandag var der udsalgsstart og 'Smag på Farsø' som tema.

Den tredje mandag var der Landmandsliv med Hessel, Farmas, gamle traktorer og landbrugsmaskiner, og vejret var helt fantastisk denne aften. Der var virkelig gang i fadølsanlægget...

Den fjerde og sidst mandag var der Høst by night med Vesterbølle museum, Hessel, Farsøs bedste bonderøv og bakkesangerinden Anette Oxenbøll. Igen en aften der kunne nydes i korte ærmer og shorts. Kort sagt endnu en skøn sommer med masser af handel i Farsøs butikker.

Lige efter juli kommer august som regel, og man skulle tro, at med det program Farsø havde lagt for dagen de første 7 måneder af 2014, burde vi tage farten lidt af - det kunne normalt få de fleste til at miste pusten. Vi trådte i stedet på speederen...!

I 9640 Farsø ligger Himmerland Golf & Spa Resort (HGSR) på Centervej 1. Nu er det sådan, at mangemilliardæren Lars Larsen ejer det ressort, og det er hans legeplads og han havde bestemt, at European Tour skulle lægge vejen forbi i 2014, 2015 og 2016 formedelst en "Jysk Garanti" på 100 millioner. Det kom os til gode, om end ikke i den målestok om aftenen, som mange havde håbet på. Langt de fleste kunne melde om høje omsætningsindeks for ugen, men det var primært om dagen omsætningerne var, og ikke om aftenen, hvor vi havde sat alle sejl til, for vi havde virkelig lagt mange kræfter og penge i dette arrangement.

Vi havde telt i Gatten under turneringen, vi havde shuttlebus til og fra Gatten, vi havde de originale Made in Denmark (MID) poloer på i næsten alle forretninger, vi havde lavet Farsø Pas, vi havde et fantastisk godt og tæt samarbejde med de 3 andre handelsstandsforeninger om mange aktiviteter, vi havde ens MID prisskilte i alle forretninger og sammen med byfesten havde vi flyttet en del af festen til midtbyen. Vi havde nemlig lejet 2 store telte til Store Torv og Mellem Torv, hvor vi afviklede Farsø Løbet, havde discjockeys, havde et kæmpe live band, stort madtelt, lifte fra vinderne af årets erhvervspris Time Lifte, som løftede kunderne højt op over Farsø, vi havde 2 scener, vi havde rød løber i centeret ved indgangene, vi havde modeshow og vi havde trillebøre med Dannebrog i blomster. På toppen af alt dette havde vi også by night onsdag, torsdag og fredag, så man kan vist roligt sige, at vi gik all in!

Som sagt var vi meget aggressive, men vi vidste ikke, om de mere end 80.000 tilskuere over de 5 dage ville handle om aftenen. Det ved vi nu, og derfor vil der her i 2015 kun være by night om torsdagen, og alle andre dage vil der være almindelige åbningstider. Vi vil stadig være til stede i Gatten, og vi vil fordoble teltets størrelse, og alle 36 m2 skal bruges til at fortælle, hvad vi kan tilbyde i hele 9640 Farsø, af museer, golfbane, badestrande, handelsmuligheder osv. Og sidst men ikke mindst, vil vi fortsætte det gode samarbejde med Aalestrup, Løgstør og Aars Handelsstandsforeninger om, at vi vil gøre alt for at gøre de 80.000 gæster mindst lige så henrykte for vores kommune, som de var i 2014.

Efter den varmeste sommer i mands minde, kom både Dronningen, Prinsgemalen og efteråret pludselig snigende, og med efterår siger vi også kartoffeldage og i 2014 sagde vi også æbledage. Begge arrangementer var igen en stor succes. 'Gratis' rimer på mange glade kunder, og vi elsker glade kunder! Investeringen i kartofler og æbler kommer mange gange igen, så mon ikke disse udvalg gentager succesen igen i 2015?

I november havde vi en salgsdag, som jeg ikke tror nogen havde set komme med den styrke, som Black Friday havde. Det var fuldstændig vanvittigt! Selvom alle handelsbyer i Danmark havde by night, var der denne aften kunder nok til alle. Mange af os havde faktisk en større by night end den sædvanlige i december. Black Friday er kommet for at blive - vi har ikke råd til andet.

December var der som altid åbent hver dag frem til juleaften. Vi har altid mange aktiviteter, og jeg kan lige nævne, at vi satte ny rekord i julesokker. I alt 427 børn havde afleveret deres julesok, som julemanden fyldte med søde sager. By Night var som sædvanlig velbesøgt, og i 2014 var det Basim (kendt fra X Factor 2008 og Melodi Grand Prix 2015), som væltede byen. Frelsens Hær, beredskabet ved søen, Lucia-optog og børneshows afrundede årets investering i aktiviteter for vores kunder. Mere end 700.000,- kroner blev i 2014 investeret i aktiviteter og tiltag for at fejre Farsø Rådhuscenter og Farsø Handelsstandsforenings jubilæer samtidig med de sædvanlige mange aktiviteter. Det var vildt, men mega fedt og noget som gav genlyd og rigtig mange nye kunder.

I julehandlen introducerede vi "Det er go' stil at handle lokalt". Vi lavede et indlæg i Farsø Avis om vigtigheden i, at handle lokalt. Rigtig mange tog budskabet til sig, rigtig mange kommenterede indlægget og rigtig mange handlede lokalt i julen. Det er vigtig for mig at understrege, at uden vores trofaste kunder fra lokalsamfundet, uden vores mange 'år efter år' tilbagevendende turister og uden alle andre udefrakommende kunder og gæster, så fandtes vi ikke. Jeg er sikker på, at vores indlæg fik mange til at tænke sig om, inden de lagde alle pengene på nettet eller i storbyerne. Hvis Farsø skal fremstå med den handelsmæssige styrke, som vi har i dag, så er det vigtigt, at vores kunder forstår at handle lokalt, og lægge langt størstedelen af forbruget i byen. Så er det vores opgave, at have de rigtige varer til de rigtige priser - året rundt!

Det er også vigtig for mig at sige, at vi skylder en stor tak til vores gode medarbejdere i butikkerne. Det er dem, som møder vores kunder hver dag, og vi skal huske at sige tak og rose medarbejderne hver gang, de yder den bedste service. Alle vores aktiviteter, alle vores anstrengelser, al vores markedsføring og alle vores tiltag ville være spildt, hvis ikke vi havde de bedste og de rigtige medarbejdere til at tage imod kunderne. Derfor vil jeg bede jer om, at huske at rose jeres personale ofte, og samtidig sørge for, at dit personale hele tiden har den nyeste viden. Sørg for efteruddannelse og sørg for, at de også tager ansvar for din forretning. Hvis du ikke har de bedste, så gør dem til de bedste. Det kan være for dyrt kun at have de næstbedste.

Hvis din forretning agerer professionelt i hverdagen, hvis du sørger for stor faglighed og kompetence blandt dine medarbejdere, hvis du sørger for hele tiden at udvikle dit personale, og hvis dit personale vil udvikles, så skal du nok klare dig. Hvis du sørger for at have de rigtige varer, de nye varer, sørger for din forretning er ren og pæn, sørger for dit sortiment er det rigtige, og det også har lokal tilpasning, at du tør tage chancer og være nytænkende og innovativ, så skal du nok klare dig. Og hvis du så på toppen af alt dette sørger for, at servicen i netop din forretning fra dig og dine medarbejdere er Vesthimmerlands bedste, så skal du nok klare dig. Det har du mit ord på!

Afslutningsvis vil jeg gerne sige mange tak til alle jer gode medlemmer af handelsstandsforeningen, som gør vores høje aktivitetsniveau muligt. Specielt tak til medlemmerne i markedsføringsgruppen, som betaler ekstra ind, for at vi kan gøre alle de ekstra ting, som vi gør hvert år.

Jeg vil også gerne takke Vesthimmerlands Kommune. I har i 2014 været enestående i forbindelse med Made in Denmark. Virkelig en flot skiltning, kombineret med utrolig flotte rundkørsler mange steder i kommunen gjorde, at vi fik virkelig mange roser af gæsterne i den uge. At kommunen så også åbnede Dronning Ingridsvej op ned til omfartsvejen Røjbækvej hjalp virkelig meget på den tunge trafik omkring centeret. Der blev også blev plads i budgettet til nyt asfalt omkring centeret, og det pyntede gevaldigt på indtrykket af Farsø midtby. At vi så først får de stærkt forsinkede nye byggegrunde i august 2015, ja.. det må vi jo leve med. Det er lidt á la de berømte Kähler vaser - ... vi har alt udsolgt!

Også en stor tak til Flagkorpset som sørger for flagallé, skure til torvedage, vagter til bagagerumssalg og alt muligt andet, som vi finder på i løbet af året. I er uundværlige..

En kæmpe tak skal også lyde til Fonden for Sparekassen Farsø. I har næstefter handelsstandsforeningens mange ildsjæle den største ære for, at vi er lykkedes med så mange ting i 2014. I har trofast bakket op omkring tilskud til ETC, tilskud til handelsstandsforeningen, tilskud til jubilæumsbogen og tilskud til bussen under Made in Denmark. Mere end en kvart million har I investeret i lokalsamfundet via vores aktiviteter, og det vil vi gerne sige tusind tak for. Uden jeres velvillighed kunne vi ikke holde vores høje niveau!

Tak til dig, Nienke. Du har haft dit livs mest turbulente år i alle henseender, men du har kæmpet trofast for handelsstandsforeningen. Du har brugt mange timer under afviklingen af vores mange aktiviteter, men du har aldrig brokket dig. Du er en sej pige!

Tak til mine bestyrelseskollegaer. Tak til Gert for dit engagement i vores medlemmer. Tak til vores nye kasserer Kirsten (og Carsten), som har opgraderet vores økonomiske overblik til A+. Du (I) er altid velforberedte, så vi hele tiden ved, hvor vi står rent økonomisk. Dette overblik har en stor del af æren for, at vi trods massive udgifter, kommer ud med overskud for foreningen. Det skyldes stram styring og godt overblik samt at vi hele tiden vidste, hvor vi var. Virkelig flot. Tak til Rasmus for din store indsats over hele linjen. Du deltager i mange andre udvalg med mig, du sidder også i turistforeningens bestyrelse, men du skinner virkelig igennem, når vi afvikler jul. Du har sammen med dit frivillige crew sparet foreningen for mange, mange tusinde kroner henover årene. Det er helt fantastisk, når du sammen med Mads Øgaard og et par af hans folk, sammen med dit crew reparerer, istandsætter, udskifter, fornyr og til sidst hænger belysningen op på torve og stræder. Måske du senere vil fortælle om dine tanker for belysningen i byen i 2015, nu at Store Torv skal total renoveres?

Sidst men ikke mindst tak til dig, Jarrit. Du har valgt at udtræde af bestyrelsen, da du er ved at blive 'kvalt' i succesen i Dronning Ingrid Hallerne og Sport & Acedemy. Du får flere og flere arbejdstimer i takt med at kundebelægningen stiger, og du er måske mere en 'hands on' person, end du er en 'holde møde' person. Du har heldigvis lovet mig, at du stadigvæk vil gå forrest, når vi skal arrangere Sports By Night og Made in Denmark. Du er ganske enkelt uundværlig i disse udvalg, og her har du simpelthen ikke mulighed for at trække dig. Det kan jeg desværre ikke tillade for nuværende.

Det var, hvad jeg havde valgt at bringe i år, og jeg kunne desværre ikke gøre det kortere end disse 3.010 ord. Tak fordi I lyttede med.